Kruidenboter, heb je dat al eens zelf gemaakt? Hemeltje lief, dat is zo lekker! Een stukje gebakken vlees, liefst steak, liefst op de barbecue geroosterd, met dan zo'n plakje verse kruidenboter dat eroverheen smelt. Je geluk kan niet op!

3x kruidenboter
3x kruidenboter


Wij zijn al vaak kruidenboter tegengekomen op barbecue's, maar helaas is het heel vaak kruidenboter uit een 'pakske'. En dat is zo'n zonde! Want:

 1. Het is zo gemakkelijk om zelf te doen.

 2. Het is echt zoveel lekkerder

 3. Je kan alle smaken toevoegen die je zelf lekker vindt!


Vuistregels


Overtuigd? Aan de slag dan! Begin alvast met de boter uit de koeling te halen, want die moet op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen mengen.

Over die boter gesproken, dat moet uiteraard echte boter zijn, zoals ze dat dan noemen: 100% gemaakt van koemelk. En deze keer mag het ook de lekkerste zijn die je kan vinden. Bijv. Beurre d'Isigny of een lekkere hoeveboter van bij jou in de buurt.

Ga dan op zoek naar wat je wilt toevoegen. Standaard mag dat alvast zijn: lekker zeezout (bijv. Fleur de sel. Let op, soms is boter al gezouten, voeg dan nog geen zout toe), versgemalen peper van de molen.

En nu kan je naar hartelust en eigen smaak toevoegen:

 • knoflook (groene hartje verwijderen en pletten met een mes en wat zout tot een puree, dat maakt het beter verteerbaar)

 • een heel fijn gesneden sjalotje

 • verse kruiden: héél fijn gehakt: basilicum, salie, dragon, tijm, rozemarijn, dille, peterselie, bieslook,...

 • kruiden en specerijen: chilivlokken, komijn, paprikapoeder, pimenton, Italiaanse gedroogde kruiden,...

 • stukjes fijngehakte noten

 • pickles (dat noemen ze dan stierenboter)

 • zeste van citroen of limoen (schil goed wassen voordien!)

 • tomatenpuree en/of fijngesneden zongedroogde tomaatjes


Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos! Als alles goed gemengd is, strijk je de boter uit op een vel aluminium- of plastiekfolie. Rol heel strak op (draai de zijkanten goed op) en laat opstijven in de koeling. Haal uit de folie en dan kan je er mooie plakjes van snijden. Is er kruidenboter over? Rol opnieuw in folie en bewaar in de diepvries voor een volgende gelegenheid!

Hierbij onze recepten voor 3 van onze favoriete kruidenboters: citroen-dille boter (heerlijk bij vis en schaaldieren. Laat bijvoorbeeld smelten over warme kreeft), tuinkruidenboter (zowel lekker bij vis, vlees of op brood) en tomaat-chiliboter (lekker bij geroosterd vlees en Mexicaanse bereidingen).