Zalig vind ik het om tijdens de zomermaanden de keuken naar buiten te brengen. Koken op de teppanyakiplaat is dan ideaal. Je kan er je gewoon vlees op bakken maar ook zoveel meer mee doen. Ik zet mijn favoriete ideetjes alvast even op een rijtje.

Enkele jaren geleden kreeg ik een teppanyakiplaat cadeau. Teppanyaki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken waarbij teppan, ‘ijzeren plaat‘ betekent, en yaki staat voor ‘gebakken’. Eigenlijk is het ontstaan doordat Japanners in de V.S. kookten met gereedschap van hamburgerrestaurants. Die trend heeft zich nadien over de hele wereld verspreid.

Je kan een teppanyaki laten plaatsen in je keuken maar er zijn ook modellen die je gewoon mee naar buiten neemt. Zo neem ik die van mij echt overal mee naar toe. Ideaal om buiten te koken of om te koken op vakantie. Ofwel maak ik dan zo’n kookeiland ofwel zetten we de plaat lekker gezellig in het midden van de tafel en bakt iedereen wat hij zelf graag wil. Je zou er van verschieten wat je allemaal kan bereiden op zo’n ijzeren plaat. Van hartig tot zout, alles is mogelijk!

1. Tagliata


Tagliata met rucola en parmezaan
Tagliata met rucola en parmezaan


Tagliata staat eigenlijk voor fijn gesneden vlees dat dichtgeschroeid is maar vanbinnen nog mooi saignant is. Ideaal om snel op de teppanyaki te bakken.

2. Op een stokje:


Kip Yakitori
Kip yakitori


Ook super leuk om allerlei sateetjes te bereiden op de teppanyakiplaat. Probeer deze yakitori spiesjes bijvoorbeeld eens uit. Of wat dacht je van deze originele spiesjes van scampi op een 'stokje' van citroengras?

Scampibrochettes met citroengras
Scampibrochettes met citroengras

3. Tijd voor dessert!


Je had dit ongetwijfeld niet verwacht maar je kan zelfs je dessertje klaarmaken op de teppanyaki. Probeer deze pannenkoekjes met vers fruit eens.

Pannenkoekjes met vers fruit

Kleine pannenkoekjes met vers fruit
Kleine pannenkoekjes met vers fruit