Vroeger was ik eigenlijk helemaal niet zo’n pannenkoekenfan. Mijn zus daarentegen at er als kind al vijf in één zitting op en hield zowaar nog meer van die mierzoete kandijsiroop voor erbij. Eigenlijk werd ik pas fan toen ik hartige pannenkoeken ontdekte. Daarmee experimenteer ik volop!Hartige pannenkoeken vind ik geweldig. Vroeger dacht ik dat je enkel boekweitpannenkoeken hartig kon beleggen en dat beslag vond ik zo’n gedoe en ik vond de pannenkoeken ook vaak zo zwaar. In de kookles leerde ik experimenteren met ander beslag. Zo hou ik ervan om in een klassiek recept voor pannenkoekenbeslag (zonder suiker!) verse kruiden te verwerken. Een mengeling van verse fijngehakte dragon, bieslook en peterselie geven de pannenkoeken een frisse toets en zorgen voor een mooi groen kleurtje.

Maar eigenlijk kan je met hartige pannenkoeken alle kanten op. Je kan ze eten als ontbijt als kruidenpannenkoeken met een eitje, spekblokjes en wat gemalen kaas. Maar ze kunnen ook als lunch of diner. Je kunt ze zelfs meenemen naar je werk en zowel warm als koud eten, met mes en vork of opgerold uit het vuistje. Experimenteer ook wat met het deeg. Zo maak ik ook kleine dikke pannenkoekjes door minder melk aan het deeg toe te voegen. Die kan je dan serveren met wat zure room en zalmeitjes. Net blini’s maar veel makkelijker en zo klaar.

Lekkere hartige pannenkoeken met spinazie en mozzarella
Lekkere hartige pannenkoeken met spinazie en mozzarella


Hartige pannenkoeken met kaas die een beetje smelt, vind ik geweldig. Voor spinaziepannenkoeken met mozzarella ben ik altijd te vinden. Ik de kookles leerde ik ook dat pannenkoeken prima als hapje kunnen. Bak wat hartige pannenkoeken en beleg ze met ingrediënten naar keuze. Rol ze strak op en snijd er dan plakjes van. Serveer ze met een prikkertje en je hebt meteen een leuk hapje. Deze rolletjes met hartige pannenkoeken en gerookte zalm zijn mijn absolute favoriet. Elegante hapjes in een mum van tijd!

Rolletjes van gerookte zalm
Rolletjes van gerookte zalm