Dit weekend is het zover: in de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok één uur vooruit gedraaid. Eindelijk opnieuw meer licht wanneer we opstaan en van ons werk komen. Jammer genoeg houdt het zomeruur ook in dat we een uurtje minder lang kunnen slapen. Een goed en gezond ontbijt schiet er dan al wel eens bij in. Geen nood, want met deze drie supersnelle kickstart-ontbijten wordt dat ene uur zo weer gerecupereerd.

Heerlijke granola met Griekse yoghurt
Heerlijke granola met Griekse yoghurt


Snelle en voedzame ontbijtjes, waar je ’s ochtends amper werk aan hebt? Ze bestaan! Het allersnelste ontbijt is zonder twijfel granola met Griekse yoghurt. Tijdens de week heb je waarschijnlijk geen tijd om verse granola te maken en ook de weekends zijn vaak helemaal vol gepland. Ideaal, want in het halfuur maak je een voorraad voor de hele week klaar! Het principe is trouwens steeds hetzelfde: kies voor een basis van havervlokken, voeg wat noten of zaden toe en meng nadien met honing en plantaardige olie. De oven doet de rest. Je kan het basisrecept volledig naar je eigen hand zetten door de granola te pimpen met wat jij maar lekker vindt!

Heerlijke overnight oats met frambozen
Heerlijke overnight oats met frambozen


In plaats van de oven, kan je ook jouw ijskast al het werk laten doen. Meng voor je gaat slapen wat havermout met melk en zet in de koelkast. Wanneer je ’s ochtends uit je bed komt, staat er een heerlijke frisse havermoutpap op jou te wachten. Deze overnight oats zijn het lekkerste met wat vers fruit en crunchy toppings, zoals bijvoorbeeld deze overnight oats met frambozen, koko’s en cacaonibs.

Een lekker gezond quinoa-ontbijt met Griekse yoghurt
Een lekker gezond quinoa-ontbijt met Griekse yoghurt


Niet alleen havermout is de laatste jaren erg populair als ontbijt, maar ook het supergraan quinoa is aan een opmars bezig. Hierbij dient wel gezegd te worden dat quinoa eigenlijk geen graan is, maar een zaad. De zaadjes zitten boordevol eiwitten en zijn dus ideaal voor een stevige start van de dag. Een portie voorgekookte quinoa is hiervoor wel een must. Gelukkig is ook dat een werkje van niets en kan je dit makkelijk ’s avonds doen terwijl je achter de kookpotten staat. Breng de quinoa op smaak met lijnzaad, kokosrasp en honing. Bewaar in de ijskast en meng er ’s ochtends wat Griekse yoghurt doorheen. Dit quinoa-ontbijt is pas echt geslaagd nadat je verse aardbeitjes en blokjes appel hebt toegevoegd.

Tijd of geen tijd, gezond ontbijten kan voortaan dus elke ochtend!