Hoera, de lente is in het land! Eindelijk, want na 4 maanden donker en koud weer staan we te popelen om de zon te verwelkomen, vooral op ons bord!

Prei-rucolastoemp met hamblokjes en kaassaus
Prei-rucolastoemp met hamblokjes en kaassaus


We verwelkomen de lente met dit prachtige gerechtje: prei-rucolastoemp met ham en kaassaus. Een heerlijke overgang van winter naar lente!

En wie lente zegt, die zegt asperges! En laat dat nu net onze Belgische trots zijn! Heel leuk om met te experimenteren, zeker als je er een zuiderse twist aan geeft. Combineer asperges met gnocchi en je gasten zullen niet weten wat ze proeven.

Gnocchi met gebakken asperges en groene salade
Gnocchi met gebakken asperges en groene salade


Houd je het liever klassiek? Maak dan eens aspergesoep met een gepocheerd eitje of de wereldberoemde asperges op Vlaamse wijze.

Een heerlijk aspergesoepje met een gepocheerd eitje
Een heerlijk aspergesoepje met een gepocheerd eitje


Asperges op zijn Vlaams
Asperges op zijn Vlaams


Ook de groene asperges zijn zeer smaakvol en geven een instant lentegevoel. Onze favoriet? Een carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette en grijze garnaaltjes.

Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette
Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette


De lente nodigt ook uit om lichtere visgerechten te maken. Zeg vaarwel tegen winterse stoemp en serveer in de plaats knapperige lentegroentjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pladijs met courgette en kerstomaatjes?

Pladijs met courgette en kerstomaatjes
Pladijs met courgette en kerstomaatjes


Of breng Italië op je bord door een ovenschotel met kabeljauw en mozzarella te maken.

Een Zuiderse ovenschotel met kabeljauw en mozzarella
Een Zuiderse ovenschotel met kabeljauw en mozzarella


En natuurlijk, geen lente zonder slaatjes! Ook hier kan je naar hartenlust mee experimenteren. Wist je trouwens dat fruit door je salade zorgt voor een smaakexplosie op je bord? We doen het al in de klassieke salade geitenkaas met appel, maar je kan ook out of the box denken door garnalen te mengen met pompelmoes en avocado.

Een klassieke salade geitenkaas met appel
Een klassieke salade geitenkaas met appel


Een lekkere garnalensalade met pompelmoes en avocado
Een lekkere garnalensalade met pompelmoes en avocado


Hou je van gewaagde combinaties? Dan is deze aardbeiensalade met roquefort zeker iets voor jou!

Aardbeiensalade met roquefort
Aardbeiensalade met roquefort


Natuurlijk zijn er ook nog altijd de salades zonder sla, zoals deze heerlijke pastasalade primavera.

Pasta primavera voor de lente
Pasta primavera voor de lente


Of vervang sla door quinoa, zoals in deze quinoasalade met groentjes, maar ook couscous of rijst zijn zeer salade-proof.

Couscoussalade met garnalen
Couscoussalade met garnalen


Quinoasalade met groentjes
Quinoasalade met groentjes


Van welk gerecht krijg jij lentekriebels?