Dat de lente in het land is, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Ik voel, proef en ruik ze alleszins overal. Eindelijk, want na 4 maanden donker en koud weer sta ik te popelen om de zon te verwelkomen in mijn huis, en vooral op mijn bord!

Een heerlijk aspergesoepje met een gepocheerd eitje
Een heerlijk aspergesoepje met een gepocheerd eitje

Als ik aan lente denk, dan denk ik aan asperges. En laat dat nu net onze Belgische trots zijn! Heel leuk om met te experimenteren, zeker als je er een zuiderse twist aan geeft. Combineer asperges met lookgnocchi en je gasten zullen niet weten wat ze proeven.

Heerlijk gebakken asperges met wilde lookgnocchi
Heerlijk gebakken asperges met wilde lookgnocchi

Houd je het liever klassiek? Maak dan eens aspergesoep met een gepocheerd eitje of de wereldberoemde asperges op Vlaamse wijze met gestoomde zeebaarsfilet.

Asperges op Vlaamse wijze met gestoomde zeebaarsfilet
Asperges op Vlaamse wijze met gestoomde zeebaarsfilet

Ook de groene asperges zijn zeer smaakvol en geven mij een instant lentegevoel. Mijn favoriet? Een carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette en grijze garnaaltjes.

Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette
Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette

De lente nodigt ook uit om lichtere visgerechten te maken. Zeg vaarwel tegen winterse stoemp en serveer in de plaats knapperige lentegroentjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pladijs met courgette en kerstomaatjes?

Pladijs met courgette en kerstomaatjes
Pladijs met courgette en kerstomaatjes

Of breng Italië op je bord door een ovenschotel met kabeljauw en mozzarella te maken.

Een Zuiderse ovenschotel met kabeljauw en mozzarella
Een Zuiderse ovenschotel met kabeljauw en mozzarella

Houd je van spicy? Dan zal deze harissavis met couscous en tzatziki je zeker en vast kunnen bekoren.

Spicy harissavis met couscous
Spicy harissavis met couscous

En natuurlijk, geen lente zonder slaatjes! Ook hier kan je naar hartenlust mee experimenteren. Wist je trouwens dat fruit door je salade zorgt voor een smaakexplosie op je bord? We doen het al in de klassieke salade geitenkaas met appel, maar je kan ook out of the box denken door garnalen te mengen met pompelmoes en avocado.

Een klassieke salade geitenkaas met appel
Een klassieke salade geitenkaas met appel
Een lekkere garnalensalade met pompelmoes en avocado
Een lekkere garnalensalade met pompelmoes en avocado

Hou je van gewaagde combinaties? Dan is deze aardbeiensalade met roquefort zeker iets voor jou!

Aardbeiensalade met roquefort
Aardbeiensalade met roquefort

Natuurlijk zijn er ook nog altijd de salades zonder sla, zoals deze heerlijke pastasalade primavera.

Pasta primavera voor de lente
Pasta primavera voor de lente

Meestal vervang ik de sla door quinoa, zoals in deze quinoasalade met groentjes, maar ook couscous of rijst zijn zeer salade-proof.

Couscoussalade met garnalen
Couscoussalade met garnalen
Quinoasalade met groentjes
Quinoasalade met groentjes
Een lekkere rijstsalade met lentegroenten
Een lekkere rijstsalade met lentegroenten

Van welk gerecht krijg jij lentekriebels?