Wat is burrata?
Het is een Italiaanse kaas die oorspronkelijk uit de regio Apulië (Puglia) komt. Het is een bijzonder zachte en romige kaas, gemaakt van koemelk of buffelmelk. Wat burrata zo speciaal maakt, is de unieke textuur en samenstelling. De buitenkant van de kaas lijkt op mozzarella, maar het is de binnenkant die echt verrast: die bestaat uit een mengsel van verse room en mozzarella-strengen, ook wel stracciatella genoemd. Dit zorgt voor een romige en zachte kern, terwijl de buitenkant steviger is.
Smaak en gebruik
Burrata heeft een delicate, romige smaak en een zachte, bijna vloeibare textuur aan de binnenkant. Het wordt vaak geserveerd met simpele begeleidingen zoals tomaten, olijfolie, basilicum of met brood. Omdat het zo rijk is, wordt burrata vaak puur gegeten om de romigheid volledig tot zijn recht te laten komen. Toch zijn er ook verrassende pairings mogelijk. De bekende Britse chef Yotam Ottolenghi bedacht een heerlijk recept met gegrilde druiven en de kaas. Het zoete en zure van de druiven snijdt door het vette van burrata. De kaas doet het ook goed bij citrusvruchten. Wij zetten 10 heerlijke combinaties op een rij. Laat het smaken!
Gegrilde aubergine met burrata en walnoten-granaatappelrelish
Burrata serveren we vaak bij Italiaanse gerechten, maar het kan ook een verrassende creamy toevoeging zijn aan andere keukens. We gingen voor een heerlijk Midden-Oosters geïnspireerd gerecht met aubergine en granaatappel. Overheerlijk! Naar een recept van Food & Wine. Bekijk recept
Gegrilde groenten met burrata en salsa verde
Op zoek naar een feestelijke groentebereiding om op de barbecue te maken? Dit gerechtje met gegrilde plakjes aubergine en courgette gecombineerd met een romige kaas is misschien net wat je zoekt. Het geheel bedruppelen we met een kruidige salsa verde. Een heerlijk zomerse smaakbom. Bekijk recept
Volkoren penne met burrata en kerstomaten met oesterzwammen uit de oven
Serveer dit gerecht ook eens op een etentje met vrienden of een zondags familiediner. Zo klaar, prachtig en de kaas smaakt gewoonweg hemels. Bekijk recept
Citrus-salade met burrata
De combinatie met citrusvruchten is verrassend lekker. Voor deze salade kan je alle elementen op voorhand klaarmaken. Afwerken doe je vlak voor het serveren. Bekijk recept
Salade met burrata en salsa verde
Deze zalige salade met Italiaanse kaas, gegrilde groenten en salsa verde is heerlijk op zich, maar ook een perfecte side dish bij een barbecue. Genieten! Bekijk recept
Snelle pastasalade met pesto, burrata en nectarine
Een snelle maar overheerlijke pastasalade voor de lunch? We helpen je graag op weg! Terwijl je de pasta kookt, maak je de andere ingrediënten klaar, en op 10 minuten heb je een zalig zomers gerecht op de tuintafel staan! Bekijk recept
Pasta met spinaziepesto, burrata en spicy bloemkool
Een verrassend pastagerecht. Door spinazie bij de pesto te mixen zorg je voor extra vitaminen. Bekijk recept
Tortiglioni met verse tomatensaus, chorizo, burrata en pijnboompitjes
Maak eens een originele pasta met verse tomatensaus, pittige chorizo, romige kaas en crispy pijnboompitjes. Wat een luxe-avondmaal! Bekijk recept
Orzo met burrata en courgette met venkel en tomatensaus
We garen alles in één ovenschaal in de oven. Ja, ook de orzo. Door de tomatenpulp blijft alles lekker sappig. Roeren hoeft niet, handig hé. Bekijk recept
Pasta pesto met burrata en gegrilde courgette
Dag zomer, je was geweldig. We brengen met dit gerecht nog één ode aan die zonovergoten maanden vol warmte en wondermooie groenten. Tot volgend jaar! Bekijk recept