Hoera, daar is juni weeral! Met dit heerlijke weer is het volop genieten van de laatste lentemaand. Er komen deze maand heel wat nieuwe groenten en fruit bij die terug in seizoen zijn: artisjok, broccoli, prinsessenboontjes, savooikool, tomaat, tuinbonen en venkel in de groenteafdeling en heerlijk sappig vers fruit zoals abrikozen, frambozen, kersen, nectarine, perzik, zwarte- en rode besjes. Wat een heerlijke maand toch, juni! Hierbij onze favoriete gerechten, helemaal in seizoen.

seizoensgroenten en -fruit juni
Wat er in juni in seizoen is

1. Lichte pastasalade met groene asperges en kruidenroom

Lichte pastasalade met groene asperges en kruidenroom

Ja hoor, witte en groene asperges zijn nog in seizoen tot en met Sint-Jan op 24 juni. Dan laten de aspergeboeren hun planten doorschieten, om ze daarna te snoeien en weer klaar te maken voor een volgend seizoen. Maar dat wil vooral zeggen dat wij nog even kunnen genieten van die lekkere asperges. Dit gerechtje kan je trouwens in de week van 1 juni bestellen bij de 15gram Foodbox.

2. Risotto met artisjokken

risotto met artisjokken

Artisjokken, sommige mensen hebben er ‘schrik’ van, omdat ze wat moeilijk zijn om te kuisen. Laat je niet afschrikken, want de harten zijn zo heerlijk. Een echt Italiaans toppertje, deze risotto met artisjokken!

3. Kip met boontjes, erwtjes en pesto

kip met boontjes, erwtjes en pesto
kip met boontjes, erwtjes en pesto

Een lekkere lunch, deze kip met prinsessenboontjes en –uiteraard bij voorkeur- verse doperwtjes. Tip: kook je boontjes en erwtjes heel kort beetgaar in een kookpot zonder deksel en eventueel een theelepel bicarbonaat bij (met deksel gaan ze grauw kleuren).

4. Gepekelde radijsjes

gepekelde radijsjes
gepekelde radijsjes

Kweek jij je eigen radijsjes? Het is supergemakkelijk, en je hebt heel snel veel verse radijsjes. Misschien te veel, daarom een leuke receptje om radijsjes in te maken, zodat je er nog heel lang van kan genieten.

5. Varkenskoteletten met snelle venkel-aardappelgratin

Varkenskoteletten met snelle venkel-aardappelgratin

Venkel is die heerlijke azijnachtige knol die je zowat op elke manier kan eten: rauw, gestoofd, gebakken of zoals hier, verwerkt in een heerlijke aardappel-venkelgratin. Dit gerechtje kan je bestellen in de 15gram Foodbox van 8 juni.

6. Quiche met tuinbonen

Quiche met tuinbonen

Tuinbonen zijn maar heel kort in seizoen, dus je moet ervan profiteren! Als ze heel jong zijn, hoef je ze enkel uit hun peul te halen, en niet het extra velletje eraf te halen (het dubbel doppen zoals ze dat noemen). Nog een extra tip: kook de tuinbonen beetgaar met wat extra bonenkruid erbij, dat maakt ze lichter verteerbaar.

7. Aardbeientaartjes

aardbeientaartjes
aardbeientaartjes

Heerlijk, nu zijn de aardbeien op hun zoetst! Maak er deze heerlijke fotogenieke taartjes mee, scoren! Nog op zoek naar meer recepten met aardbeien? Dan moet je hier zijn.

8. Abrikozenclafoutis

abrikozenclafoutis
abrikozenclafoutis

Abrikozen zijn een beetje de ‘kneusjes’ onder de steenvruchten. Jammer en onterecht, want ze zijn zowel heerlijk zo uit het vuistje, als gaargekookt in een heerlijk dessert, zoals in deze clafoutis, jummie!

9. Overnight oats met frambozen

overnight oats met frambozen
overnight oats met frambozen

Frambozen zijn het jaar rond te verkrijgen in de diepvriesafdeling. Deze bevroren frambozen zijn ideaal om te verwerken in sausjes e.d., maar als je ze ontdooit, worden ze helemaal plat en waterig. Daarom moet je ervan profiteren dat ze nu in seizoen en heel wat betaalbaarder zijn, om ze vers te proeven, met hun heerlijk zachte huidje en sappig vruchtvlees. Bijvoorbeeld in dit verrassende en supergezonde ontbijtje!

10. Kersencake

kersencake
kersencake

En de kers op de taart van juni, zijn … kersen! In een feestelijke kersencake. Heerlijk toch?

Save

Save

Save

Save

Save

Save