Spaghetti Bolognaise (of Bolognese)! Waarschijnlijk 1 van de favoriete gerechten van de Vlaming en bij vele gezinnen wekelijks op tafel. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten – en de naam uiteraard verklapt – komt de saus uit Bologna. Maar, niet alleen wordt ie daar anders genoemd – al ragù – de saus wordt ook helemaal anders klaargemaakt als dat wij dat in het doorsnee Vlaamse gezin doen. Al ragù wordt trouwens traditioneel ook met tagliatelle gegeten. Spaghetti Bolognaise is dus helemaal niet authentiek volgens de Italianen, en je zal het er dus ook niet op de menukaart zien staan. Er wordt vermoed dat de geallieerde legers de spaghetti Bolognaise (in zijn stilaan meer en meer verbasterde vorm) naar onze contreien hebben meegebracht.

Maar wat is nu juist het verschil? Ragu alla Bolognese is een saus op basis van gemalen rundsvlees, pancetta, tomaat (in kleine hoeveelheid) en ui. Geserveer bij platte pasta op basis van eieren. De saus staat uren te pruttelen op het vuur, wat voor een hele vlezige saus zorgt. Gemalen kaas wordt er niet bij geserveerd. ‘Onze’ versie bevat meestal gehakt, ui, een grote hoeveelheid tomatensaus, selder en andere groenten naar smaak zoals champignons, wortel, courgette en paprika. Geserveerd met spaghetti of cappellini en een grote hoeveelheid saus (een Italiaan gruwelt ervan, scuse!) en een toren geraspte Emmentaler of soms ook Parmezaan. Met wat goede snij-skills klaar in een half uurtje! Compleet iets anders, en -als we even de mening van de meeste Italianen niet in acht nemen – een heerlijke, voedzame en vullende maaltijd!

Alhoewel we zeker ook houden van het Italiaanse origineel, heeft de ‘Belgische Bolognaise’ zeker ook bestaansrecht. Meer zelfs, we gaan er al graag eens creatief mee aan de slag. Ontdek 10 verrassende variaties!


Tagliatelle al ragu


Tagliatelle al ragu
De echte spaghetti bolognaise? Die eet je met tagliatelle en ragu, een rijke vlezige saus uit Bologna. Ontdek hier het authentieke Italiaanse recept. Bekijk recept



Klassieke spaghetti bolognese met gehakt en kaas


Klassieke spaghetti bolognese met gehakt en kaas
Deze klassieker hoeft zelfs geen intro, toch? We vertellen er wel graag bij dat we extra veel groenten in de saus verstoppen. Bekijk recept



Gevulde courgette bolognaise


Gevulde courgette bolognaise
Gevulde courgette 'meets' spaghetti bolognaise! Maar dan in een gezonde, originele variatie. Gemakkelijk, licht en niet zo veel werk (de oven doet de rest). Wat ons betreft mag dit gerust een nieuwe klassieker worden. Smakelijk! Bekijk recept



Gnocchi gratin bolognaise


Gnocchi gratin bolognaise
Spaghetti bolognaise maakt iedereen wel eens (wekelijks?) klaar. Maar af en toe mag het eens iets anders zijn, toch? We bedachten een originele variatie met gnocchi, de Italiaanse aardappelkussentjes. Laat samen met de bolognaisesaus en geraspte kaas gratineren, heerlijk! Bekijk recept



Snelle spaghetti bolognaise met worstjes


Snelle spaghetti bolognaise met worstjes
Wie houdt er nu niet van spaghetti bolognaise? Bij velen wekelijks op tafel, dus waarom is niet voor een originele variatie zorgen? We maken de saus met het kruidige gehakt van chipolata worstjes, dat smaakt heerlijk af, zeker in combinatie met rozemarijn. Serveer met geraspte kaas en genieten maar! Bekijk recept



Lasagne bolognaise


Lasagne bolognaise
Lasagne bolognaise, een echte klassieker uit de Italiaanse keuken! Het lijkt een heel werkje, maar eigenlijk valt het goed mee. Reken 25 minuten werk in de keuken, en dan doet de oven de rest! En het resultaat is een heerlijk bord comfort food, Italian style. Genieten maar... Bekijk recept



Cannelloni bolognaise


Cannelloni bolognaise
Cannelloni met een klassieke Bolognaisesaus. Het is toch weer eens iets anders als een gewone spaghetti. Wel even lekker, dat wel! Laat het smaken. Bekijk recept



Oosterse bolognaise met rijstnoedels


Oosterse bolognaise met rijstnoedels
We nemen de alomgekende Italiaanse bolognaisesaus en maken er een Oosterse versie van, met rijstnoedels. We brengen de verrassende tomatensaus met varkensgehakt op smaak met Aziatische smaakmakers zoals gember en currypoeder. Het resultaat is een verrassend kommetje comfort food met een pittige touch. Bekijk recept



Courgettespaghetti bolognaise met kalfsgehakt


Courgettespaghetti bolognaise met kalfsgehakt
Courgettespaghetti is ondertussen een echte koolhydraatarme klassieker geworden! Heb je geen spiraalsnijder in huis? Dan leggen we je ook uit hoe het zonder kan. Daarbij serveren we een heerlijke bolognaisesaus op basis van kalfsgehakt. Licht en gezond, smullen maar! Bekijk recept



Klassieke pasta bolognaise met veggie gehakt, wortel en selder


Klassieke pasta bolognaise met veggie gehakt, wortel en selder
Deze klassieker heeft eigenlijk geen intro nodig, toch? We maken 'r een gezonde veggievariant op met volkoren pasta. Die geeft extra bite en bevat lekker veel vezels. Bekijk recept