Heb jij een favoriete zomergroente? Toegegeven, kiezen is niet gemakkelijk, maar als er 1 groente is die zo veelzijdig, lekker en origineel is, dan is het de aubergine wel! Veelal gekend met zijn donkerpaarse schil, maar er bestaan ook witte en paars gespikkelde varianten. En Thaise aubergines!

Aubergine wordt nu eens werkelijk overal in de wereld gebruikt: van de Italiaanse melanzane alla parmigiana en pasta alla norma over Midden-Oosterse baba ganoush tot heerlijke Aziatische bereidingen met gemarineerde aubergine. Aubergines hebben poreus vruchtvlees, waardoor ze heel gemakkelijk vocht of vetstof opslorpen. Wil je dit vermijden? Bestrooi het vruchtvlees met zout, en laat even 'trekken'. Dep dan droog met keukenpapier. Zo wordt het vocht uit de groente getrokken, en kan je ze gemakkelijker bakken, grillen, roosteren...

Nog een pro-tip? Als het snel moet gaan: prik gaatjes in de schil en leg hem enkele minuten in de microgolfoven. Het vruchtvlees is zo gaar in een wip en ideaal om bijvoorbeeld baba ganoush of caponata mee te maken. Ontdek onze 10 favoriete zomerse gerechten!

Rauwe groentjes met auberginedip

Rauwe groentjes met auberginedip
Deze rauwe groentjes met dip kan je gemakkelijk meenemen voor bij de lunch of een picknick. Heerlijk gezond en origineel! Bekijk recept

Aubergine pizza hapjes

Aubergine pizza hapjes
Deze originele hapjes met pizzatopping zijn heel gemakkelijk om te maken en snel klaar. Je kan ze trouwens ook op de barbecue maken. Bekijk recept

Geroosterde aubergine met tomatencouscous

Geroosterde aubergine met tomatencouscous
Het is niet enkel een plaatje, deze geroosterde aubergine met tomatencouscous is ook overheerlijk! Bekijk recept

Aubergine teriyaki bowl

Aubergine teriyaki bowl
De groente leent zich ook perfect om te marineren in heerlijke Japanse teriyaki saus. Daarbij komt een hele bowl van kleurrijke groentjes en voedzame rijst. Bekijk recept

Pizza met ricotta en aubergine

Pizza met ricotta en aubergine
Witte pizza of 'pizza bianco' is een pizzasoort die bij ons niet zo gekend is, maar wel degelijk vaak gegeten wordt in Italië. De tomatensaus is afwezig maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door een kruidige ricottabodem en heerlijke gegrilde plakjes aubergine. Werk af met wat rucola. Bekijk recept

Aubergine tandoori dahl met pitabroodjes

Aubergine tandoori dahl met pitabroodjes
Dahl is een linzencurry uit Indië. We brengen dit vegetarisch stoofpotje heerlijk op smaak met tandoori gekruide blokjes aubergine. Een unieke smaaksensatie. Daarbij komt een fris yoghurtsausje en krokante pitabroodjes. Smakelijk! Bekijk recept

Geroosterde aubergine met mozzarella, citroen en couscous

Geroosterde aubergine met mozzarella, citroen en couscous
Geroosterde aubergine met lekker smeuïge mozzarella, een pikante toets van de chilipepers, een friszure citroendressing en lekker vullende couscous. Een heerlijke vegetarische ovenschotel! Bekijk recept

Romige polenta met Siciliaanse caponata

Romige polenta met Siciliaanse caponata
We maken een uitstapje naar Sicilië, met caponata. Een zoet-zure stoofschotel met rokerige aubergine, rode paprika en kappertjes. Bekijk recept

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma
Pasta alla Norma is een heerlijk vegetarisch pastagerecht met linguine en gestoofde aubergine. Snel klaar en bomvol smaak, dit moet je proberen! Bekijk recept

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana is een Italiaanse vegetarische klassieker. Een heerlijke ovenschotel met gegrilde 'melanzane', basilicum, mozzarella en parmezaan. Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen.