Een gelukkige nationale feestdag gewenst aan alle landgenoten! Het is een leuke traditie om vandaag dan ook eens lekker typisch Belgisch te koken, maar putje zomer gaan we nu toch geen zwaar stoofvlees met friet of konijn met pruimen staan klaarmaken? Daarom, een lijstje met 10 lichte Belgische klassiekers.
100 % summer proof!

1. Tomaat garnaal


Tomaat garnaal

Een topfavorietje toch, tomaat garnaal? En uiteraard met verse grijze garnaaltjes die je zelf pelt. Een heerlijk Belgisch biertje erbij,... Genieten!

 2. Gentse waterzooi


Gentse waterzooi

Een kleine ode aan de Gentse Feesten, die nu ook nog volop aan de gang zijn. Voor een lichtere versie: vervang de room door lichte roomkaas, even lekker!

3. Luikse salade


Luikse salade

Salades zijn natuurlijk perfect in de zomer. Een beetje nationale trots op het bord met een heerlijke Luikse salade met patatjes, spekjes, een eitje en boontjes.

4. Gepocheerd ei met grijze garnalen en puree


Gepocheerd ei met grijze garnalen en puree

Dit gerechtje wordt ook wel 'karnemelkstampers' genoemd (bij voorkeur uitgesproken in je regionale dialect). Een overheerlijk bordje dat heel wat mensen zo zal terugkatapulteren naar hun jeugd!

5. Kabeljauw op z'n Vlaams


Kabeljauw op z'n Vlaams

Een heerlijk visje met een lekker botersausje erbij.

6. Balletjes van kippengehakt in tomatensaus


Balletjes van kippengehakt in tomatensaus

'Ballekes in tomatensaus' mag natuurlijk ook niet ontbreken. En dankzij het kippengehakt licht verteerbaar.

7. Snelle vol-au-vent


Snelle vol-au-vent

Ook een topfavoriet van velen. Maar we gaan er vandaag toch geen uren voor staan zweten in de keuken? We tonen je hoe je het kan klaarspelen in 35 minuten.

8. Mosselen in wittewijnsaus


Mosselen in witte wijnsaus

Een stomende pot mosselen, lekkere frietjes erbij? Al aan het watertanden? Dan ben je een echte Belg!

9. Brusselse wafels


Brusselse wafels

Nergens vind je zo'n lekkere wafels als in België. De Brusselse zijn heerlijk luchtig en zalig met een toefje slagroom en wat verse aardbeitjes.

10. Chocolademousse


Hemelse chocopotjes
Hemelse chocopotjes


In deze hemelse chocopotjes komt eerst een laagje geplette frambozen, met daarbovenop een heerlijk luchtige chocolademousse. Mooi en lekker!