De Mexicaanse keuken is populairder dan ooit bij ons! In elke stad vind je tegenwoordig wel een Mexicaans restaurant. En waar we er vroeger eerder kennis maakten met de Tex-Mex versie (uit Texas in de VS) van Mexicaanse gerechten, bereiken nu ook meer en meer de echte authentieke recepten uit Mexico ons, olé! En 1 van de populairste gerechten is dan ook de taco, op 4 oktober is het dan ook wereld-taco dag. Het ideale moment om onze favorieten op een rijtje te zetten op 15gram!

Taco's met kip, salsa en cheddar
Met kip, salsa en cheddar

El taco


De definitie van een taco is een tortilla van tarwe- of maïsbloem die gevuld wordt met een vulling en dan dubbelgevouwen of opgerold. Deze wordt traditioneel met de hand gegeten, het is dus echte street food in Mexico en wordt vaak geserveerd met verschillende garnituren zoals salsa, guacamole, koriander, chilipeper... Ben je al aan het watertanden?

De klassiekers


Er zijn tal van traditionele vullingen. Met stip op 1 als onze favoriete combinatie? Éen met kip, salsa en cheddar! Maak er een gezellig tacofeestje van en zet alle ingrediënten in het midden van de tafel, dan kan iedereen zijn eigen versie maken. Deze variatie met kruidig gehakt en pico de gallo, dat is een klassieke Mexicaanse tomatensalsa (letterlijk 'hanenbek') mag er trouwens ook zijn! Of proef deze overheerlijke veggie versie met oesterzwammen en gekaramelliseerde ui!

Taco's met gehakt en pico de gallo
Met gehakt en pico de gallo


Taco's met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa
Met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa

Originele vullingen


Taco's met kokoszalm en mangosalsa
Taco's met kokoszalm en mangosalsa


Wil je na de klassiekers wat meer gaan experimenteren? We got you covered! Wat denk je van taco's met zalm gemarineerd in kokosmelk, rode kool & een frisse mangosalsa erbij. Een kleurrijk pittig gerecht!

'Pulled chicken' is een variatie op het nu immerpopulaire pulled pork. Ideaal als tacovulling en gelukkig hoeft de kip niet zo lang op te staan als varkensvlees.

Pulled chicken taco's met regenboogsalade en cheddar
Pulled chicken taco's met regenboogsalade en cheddar


Mexicaanse vistaco's met geroosterde tomatensalsa
Mexicaanse vistaco's met geroosterde tomatensalsa

Als aperitief


Taco cups
Taco cups


Nu we toch de originele toer op zijn, maak ook eens schattige mini-taco's als aperitiefhapje! Deze schattige taco cups zijn echte smaakbommetjes. Een origineel, verrassend hapje gemaakt van tortilla wraps en gevuld met een gehaktmengeling. Lekker!

De gezonde versie


Paprika-taco's met kruidig kippengehakt
Paprika-taco's met kruidig kippengehakt


We geven het toe: taco's kunnen echte caloriebommetjes zijn! Gelukkig zijn er leuke alternatieven, die niet hoeven in te boeten aan smaak, alhoewel de originele taco soms ver te zoeken is... Maar gezond en lekker zijn zeker van toepassing voor deze recepten!

Tacosalade
Tacosalade in a jar


Worteltaco's met gehakt en avocado
Worteltaco's met gehakt en avocado